zwart /wit

   Zwart / Wit   –    Jon Ewo
 

2 jongeren, Jo en Ben, worden gepest op school. Ze vluchten in een wereld van games en realityshows. Ze dichten elkaar krachten toe door halftijds door het leven te gaan als hun alter ego: Musashi en Sadakuni, samoerai die zich oefenen in meesterschap. Vanuit die gedaante gaan Jo en Ben het onrecht dat hen wordt aangedaan, tegemoet: met een geladen geweer vertrekken ze naar school. Aan de schoolpoort staat het symbolische standbeeld ‘Samen’, maar de school zelf is blind voor de pesterijen die Jo en Ben elke dag ondergaan. Het schoolfeest moet dit jaar een onvergetelijke dag worden.


Het boek is opgebouwd rond vele symbolieken. Opvallendst is het feit dat het uit twee delen bestaat: een zwart en een wit deel. Hetzelfde verhaal wordt 2x verteld, maar kent een ander verloop nadat de gsm van Ben op de grond valt en de ouders van Jo, zich heel anders opstellen tegenover deze gebeurtenis.
Personages zijn in het tweede deel genuanceerder opgebouwd, maar we eindigen ook in een iets te romantisch slot om geloofwaardig te zijn. In het zwarte deel overheerst dan weer het ongenuanceerde thema:  goed en kwaad. De titels van de verschillende hoofdstukken, die religieus aandoen, onderstrepen dit: ‘Gij zult niet begeren, uw naastes vrouw.’
Symbolieken uit verschillende culturen en religie, eisen hun plaats op. De Japanse geesteskrijger doet dit op het niveau van de personages. Het zijn de personages die het thema van de geestelijke strijder naar voor duwen. En vanuit dat oogpunt zal ieder plot (zwart en wit) zijn wending aan het slot kennen.
De roman is zowel vormelijk als inhoudelijk een compilatie. Het vormelijke deel is het duidelijkst te herkennen aan de twee grote delen: zwart en wit. Inhoudelijk zien we de compilatie terugkomen door het mengen van verschillende geloofstradities, waarvan ook de media intussen deel uitmaakt.