Permeke

Permeke. Hier kwam ik vroeger met mijn studenten spelen. Vandaag onderzoek ik wat haar mogelijkheden zijn. Het is een prestigieuze bibliotheek midden in een grootstad.
Even kijken: een auditorium, een foyer, een aparte ruimte voor de kinder- en jeugdliteratuur tot 12 jaar. 14+ staat net voorbij de deur, de stap naar de volwassen literatuur is gezet met de steun van de vertrouwde kinderboeken nog in de rug. Een cybertrap die tot de verbeelding spreekt, een leslokaal/studieruimte met extra ICT-voorziening en overal zeteltjes, vertelhoekjes, speelse gaten die vragen om gekke bekken of een fantastisch verhaal. Kifkif liet digitale luisterverhalen achter en centraal in de bibliotheek staat een gigantisch houten hok: de plek waar Bart Moeyaert resideert. Een poosje deed hij dat letterlijk, nu laat hij zijn sporen achter: wat potloden, een manuscript en een luisterfilm. Op gezette tijden kan je er schrijversadvies krijgen, binnenkort gaat er weer een workshop door. Bart Moeyaert gepresenteerd tot aan de zomervakantie.
Permeke is in de weer om een uitgebreider programma te voorzien voor de jongerendoelgroep. Nu is hun aanbod nog zeer beperkt. Samen met het JAC organiseren ze alvast info-sessies rond maatschappelijke thema's. Het literaire programma van de bibliotheek is niet afgestemd op secundaire scholen en  gaat vooral 's avonds door en in het weekend. Maar Permeke is een inspirerende en uitnodigende omgeving. Als organisatie doen ze er alles aan om klassen te bereiken. Elke school kan via de bibliotheek toegang krijgen tot Mediargus waar zowel leerkracht als leerling gebruik van kan maken. Ook de volledige catalogus van de bibliotheek kan op school geraadpleegd worden.
Op vlak van een hartelijke ontvangst is er nog niets veranderd. Natuurlijk ben je als klas welkom om projecten uit te werken en natuurlijk mag je van alle voorzieningen gebruik maken. Even afspreken en agenda's bij elkaar leggen is noodzakelijk, maar dat is toch een minimum aan vereisten, niet?